Excursie Zouweboezem – 7 april 2024

Peter Janknegt schreef:

@Bert

Snor

Zondag 7 april ging Vogelwacht Utrecht, afdeling Vechtplassen, om 7 uur ‘s morgens op bezoek in natuurgebied Zouweboezem van het Zuid-Hollands landschap. De week ervoor had Arjan Dwarshuis in zijn special ‘Nederland, Waterland, Vogelland’ mede aandacht besteed aan dit gebied en dat had (onder andere) geresulteerd in een flinke groep deelnemers: met 18 man en vrouw gingen we het gebied in!

Het niveau van de deelnemers was leuk verschillend, van bijna geen vogelkennis tot meer dan 50 jaar ervaring en dat is altijd een leuke mix, mooi om te zien hoe de enthousiaste kenners hun best doen op een begrijpelijke manier de anderen te laten delen in al dat moois.

En moois dat was er! Het begon al met fitis, snor en rietzanger die sinds een aantal weken weer terug zijn in ons land en ons met een ware kakafonie begroetten. Niet veel later werden we aangenaam verrast door het gezang van een grutto die in z’n eentje in het weiland zat te zingen. Toen waren de eerste twee blauwborsten van de dag trouwens al gezien en gehoord!

Via boomgaard ‘De Kikker’ liepen we richting de molen met onderweg o.a. man zomertaling, kneu, zwartkop en overvliegende tureluur. Het voelde echt alsof het voorjaar begonnen was en het weer, een graad of 17 en zon, hielp daar zeker bij.

Op het dijkje bij de molen hadden we mooi zicht op de kolonie broedende blauwe reigers, purperreigers en lepelaars. Zeker met de telescoop waren deze soorten goed te zien. En tijdens het spotten aldaar werden we zelfs verrast door een overvliegende lachstern. Deze werd eerst aangezien voor een visdiefje, maar aangezien de snavel zwart was, was het dat niet.

@Bert

Kokardezaagbek

Die visdief werd een stuk verderop wel goed gezien, zittend op een paaltje liet hij zich mooi bewonderen. De eerste weer dit jaar van waarschijnlijk en hopelijk vele! En de kers op de taart daarna was de kokardezaagbek die mooi voor ons in het water landde en met een vijftal tafeleenden rondjes ging zwemmen.

De excursie werd rond 11:30 afgesloten met nog meer snorren, blauwborsten, tjiftjaffen, fitissen en rietzangers en zo werd het een zeer geslaagde ochtend. Voor sommigen duurde die trouwens nog iets langer, want in de Haarrijnse plas waren 7 grote zee-eenden gespot en als je daar op de terugweg dan toch langskomt…. 😉