Excursies afd. De Bilt/Zeist

Excursie afdeling De Bilt/Zeist

 

Zaterdag 1 oktober: trektelochtend Oostelijke Binnenpolder Tienhoven

Onze afdeling heeft in 2019 en 2020  bijgedragen aan de Eurobirdwatch vanaf een fraai trektelpunt in de Oostelijke Binnenpolder bij Tienhoven. Dit jaar willen we opnieuw deelnemen aan deze Europese herfstvogeltelling, die in Nederland door Vogelbescherming (VBN) wordt georganiseerd.

We gaan vanaf 7:30-12:30 uur (trek)vogels tellen vanaf het 4 meter hoge vogelkijkpunt in de Oostelijke Binnenpolder. Als je erbij wilt zijn, meld je dan aan via de site van Vogelbescherming.

Locatie: Dwarsdijkerveld, Oostelijke Binnenpolder Tienhoven (kaart met exacte locatie van telpunt via VBN-site). Dwarsdijkerveld is alleen per fiets bereikbaar, waarbij na wandeling vanaf Dwarsdijk (circa 10 minuten) de telpost bereikt wordt.

NB: vanwege beperkte ruimte op de tellocatie maximaal 10 deelnemers per tel-uur  Let op: als je 3 uur aan de telling zou willen deelnemen, moet je je voor 3 tel-uren afzonderlijk aanmelden.

 

 

Zondag 6 november fietsexcursie Hoogekampse Plas en Ruigenhoekse Polder i.s.m. IVN De Bilt

Na de traditionele combi-excursies in april (vroege vogels te Sandwijck) en juni  (midzomeravond in Beerschoten) gaan we in november nogmaals samen met IVN in de omgeving van De Bilt op zoek naar vogels.

We starten aan de zuidkant van de Hoogekampse Plas (aan noordzijde Fort Voordorp, Voordorpsedijk De Bilt) en gaan op zoek naar (water)vogels op de plas en aangrenzende Voorveldse polder. We verwachten hier diverse soorten eenden & ganzen en hopen ook havik, slechtvalk en ijsvogel te treffen. Via  Groenekan, Fort Ruigenhoek en Kikkerpad fietsen we vervolgens naar de Kooijdijk. Behalve eenden, ganzen en zwanen hebben we kans op roofvogels en steenuil.

Opgave: t/m 4 november bij Wigle Braaksma: wiglebraaksma@vogelwacht-utrecht.nl
NB: Vanwege smalle fietspaden in het gebied maximaal 20 deelnemers
Verzameltijd/start: 9.00 uur bij vogelkijkscherm zuidkant Hoogekampse Plas
Duur: rond 13 uur zijn we weer terug op beginpunt

 

Zaterdag 3 december Zuidpier van IJmuiden

Onze laatste afdelingsexcursie 2022 gaan we wat verder van huis, op zoek naar vogels van strand, zee en pier. Op en nabij de zuidpier zijn steenloper, paarse strandloper, oeverpieper en drieteenstrandloper vaste wintergasten. Voorts kunnen we duikers, genten, zeekoeten en  zeeëenden treffen. Sowieso blijft het altijd afwachten of de zuidpier geopend is. Indien gesloten dan wijken we uit naar het nabij gelegen Kennemermeer.

Meenemen: iets te eten/drinken, warme waterbestendige kleding en schoeisel
Opgave: t/m 30 november bij Hanneke Lankhof: hannekelankhof@vogelwacht-utrecht.nl
Aantal deelnemers: max. 16
Vertrek: 8 uur, terug ca. 15 uur
Waar: Parkeerplaats bij de Biltse Hoek, De Bilt
Vervoerskosten: € 38,-/auto plus evt. parkeerkosten te verrekenen met chauffeur