Excursieverslag Winterswijk en omgeving – afdeling Utrecht-Stad

Met een flinke groep van 18 deelnemers bracht afdeling Utrecht-stad op 13 april een bezoek aan Winterswijk en omgeving. De bedoeling was een aantal bijzondere soorten te zoeken die in die omgeving te vinden zijn, zoals de Middelste Bonte Specht, de Oehoe en de Kortsnavelboomkruiper.

Onze eerste bestemming was Bekendelle, een prachtig bos bij Winterswijk. Een bos waar een beekje doorheen kronkelt, met veel eiken en veel ondergroei. Bij aankomst kostte het wat moeite spechten of boomkruipers te vinden, het duurde even voor we wat ‘verdachts’ hoorden. Maar na enige tijd klonk even het klaaglijke roepje van een Middelste Bonte Specht. Toen we die probeerden te vinden, viel ons oog op een boomkruiper, die opvallend wit was van onderen, en na ook de andere kenmerken goed te hebben bekeken, kon worden bijgeschreven als Kortsnavelboomkruiper. Helaas wilde deze vogel niet zingen, wat de determinatie wel makkelijker zou hebben gemaakt.

Een stukje verder lopend maakten zich opeens twee spechten los van een boomstam, en gingen op een andere zitten. Dit bleken twee Middelste Bonte Spechten te zijn, die achter elkaar aan joegen. De vogels vlogen flink achter elkaar aan en lieten zich schitterend zien, en er bleken er nog meer te zitten.We zagen minstens 3, en waarschijnlijk 4 vogels. Langs de beek zagen we ook nog kort een Grote Gele Kwikstaart, toch leuk die ’s in zijn natuurlijke broedgebied te zien.

Na Bekendelle reden we naar de Steengroeve in WInterswijk, waar een paartje Oehoe broedt. Helaas is het nest dit jaar niet te zien vanaf het uitkijkpunt. Wel wordt er af en toe een vogel gezien zittend in de bomen rondom de groeve. Het bleek erg lastig de groeve te overzien, er staat een erg onhandige wand voor het uitkijkpunt en vanaf de weg kon je weliswaar door een hek de groeve in
kijken, maar wordt je blik erg gehinderd door ervoor staande bomen. We zagen en hoorden hier Gekraagde Roodstaart, Geelgors, Grote Lijster en Appelvink, maar de gedroomde Oehoe liet zich niet vinden.

We overlegden welk gebied in de buurt aantrekkelijk zou zijn voor een bezoekje en kozen voor het Buurserveen, waar we een flinke wandeling door het veen maakten. Dit leverde een vroege Boomvalk op, Roodborsttapuiten, Boompiepers en enkele Blauwborsten. Ook de eerste libellen van het jaar lieten zich zien. Na dit bezoek rondden we onze excursie af, om aan het eind van de middag weer in Utrecht aan te komen.