Fochteloërveen – 19-06-2022

Jeroen Steenbergen schreef:

©GMD

Wespendief

Zondag 19 juni bracht Utrecht-stad een bezoekje aan het Fochteloërveen. Hoewel het een dag eerder schitterend weer was geweest, was het in de avond en nacht fors afgekoeld en was er een gebied met buien het land binnen getrokken. De vraag was hoe dit zou uitpakken voor onze excursie, waar we naast een aantal vogels als doelsoorten, ook op zoek wilden naar enkele zeldzame vlinders.

Met een groep van 5 deelnemers bereikten we rond half 9 het gebied. Het begon goed, de eerste vogel die over ons heen vloog was een Wespendief. We wandelden langs een pad met aan de ene kant bos en aan de andere kant het open terrein. We zagen een Geelgors en hoorden een Sprinkhaanzanger. In een bosje vonden we een hele familie Grauwe Vliegenvangers: niet zeldzaam maar ook weer niet zo makkelijk mooi in beeld te krijgen. Iets verderop vonden we de eerste Grauwe Klauwier, waarna er nog twee volgden.
We reden verder het gebied in. Een Dodaars dook weg in een plasje en een baltsende Watersnip vloog over. We speurden de lucht af naar roofvogels, aangezien hier gisteren drie (!) Slangenarenden waren gezien. We besloten een rondje te wandelen door het veen, langs een pad waar kans zou zijn op het zeldzame Veenhooibeestje. Het was weliswaar flink bewolkt, maar af en toe leek het iets op te lichten. We liepen door het gebied en vonden helaas geen vlinders, wel enkele fraaie rupsen. We zagen een Paapje en wat later nog twee hele fraaie mannetjes. We hoorden een paar keer Kraanvogels roepen en een deelnemer zag een groep aan komen vliegen: het ging hier om maar liefst 12 exemplaren. Ver weg vlogen enkele roofvogels, maar er waren geen details aan te ontdekken, het leek toch vooral om Buizerds te gaan.
We reden wat verder en speurden vanaf een nieuwe plek naar roofvogels. Ook dit leverde niet zo veel op. We besloten nog een keer het vorige rondje te lopen. Net begonnen aan het rondje zag een deelneemster twee grote roofvogels aan komen vliegen: 2 Slangenarenden lieten zich op niet al te grote afstand prachtig bekijken, voor ze verder het gebied in verdwenen. We speurden opnieuw naar vlinders, maar het was te bewolkt en te koud. Eén deelnemer zag een Veenhooibeestje langs vliegen, maar deze was al verdwenen voor de anderen door hadden waar ze moesten kijken.
We besloten een volgende bestemming te kiezen, een niet nader te noemen locatie waar de zeldzame Veenbesparelmoervlinder zou moeten vliegen. Het was dan wel geen goed vlinderweer, maar deze vlinder vliegt op een beschutte plek, wellicht zou dat wel gaan. Eenmaal daar aanwezig troffen we een stuk of 5 exemplaren aan die zich prachtig lieten bekijken.
We maakten een derde stop bij het Dwingelderveld, waar het zeldzame Veenbesblauwtje zou moeten vliegen. Helaas vloog deze niet, maar wel zagen we hier opnieuw enkele Wespendieven, hoorden een Wielewaal en een Gekraagde Roodstaart. Het was inmiddels 5 uur, hoog tijd om richting huis te rijden. Al met al was de dag prima uitgepakt. Niet alles werkte mee, met name voor vlinders was het weer niet goed. Maar qua vogels hadden we een uitstekende dag.