Leersumse Veld – 17 december 2017

Jeroen Steenbergen schreef:

© GMD

Glanskop

Zondag 17 december bracht afdeling Utrecht-stad een bezoek aan het Leersumse Veld. Met een bescheiden groep van 4 mensen vertrokken we uit Utrecht, waarna zich nog een aantal mensen zich ter plekke aansloot.

Het was mooi rustig winterweer, van gladheid onderweg hadden we gelukkig geen last. Op de parkeerplaats vloog een groep Kruisbekken over ons heen, enkele Boomklevers riepen en een Eekhoorn liet zich leuk zien. We liepen de hei op en genoten van het mooie ochtendlicht. Al snel ontdekten we de Klapekster die hier eigenlijk elke winter wel te vinden is. Deze vogel liet zich mooi bekijken. Een Kleine Bonte Specht vloog over, enkele Barmsijzen vlogen over, een groepje Staartmezen trok langs en in de lucht was vrij veel ganzentrek. Maar verder was het qua vogels eigenlijk erg stil.

We zagen wat Goudhanen, een Glanskop, hoorden een Zwarte Specht en wat Kuifmezen. Dit is waar we het mee moesten doen vandaag.

Na het Leersumse Veld reden we naar de Amerongse Polder, waar het ook stil was, vooral omdat de plassen waren dichtgevroren. We reden via de Lekdijk naar Wijk bij Duurstede en zochten de groepen ganzen af op leuke soorten en zochten op de Lek naar Grote Zaagbekken. Helaas leverde het allemaal weinig op. Bij Schalkwijk zochten we nog even naar Kleine Rietganzen die hier gisteren gezeten hadden, maar ook deze lieten zich niet vinden.

Uiteindelijk besloten we maar voor de thuisreis te kiezen. Het was een mooie wandeling geweest over de hei, en het landschap langs de Lek was ook fraai. Dan maar een keer een excursie met wat minder spectaculaire soorten.