Lezing over (kleine) marterachtigen

De vogelwacht organiseert samen met ZOUT een lezing over (kleine) marterachtigen.
Wanneer:  Donderdag 8 november
Zaal open: 19:30 uur
Aanvang lezing: 20:00 uur
Waar: H.F. Witte centrum, De Bilt.

Je kunt je voor deze lezing opgeven bij Josje Henkelman – secretaris@vogelwacht-utrecht.nl

© Ellis Klijn

Boommarter

Als vogelaar ben je vaak vroeg (of juist laat) op pad en kom je veel in de natuur. Grote kans dus dat je het geluk hebt om het pad met een zoogdier te kruisen. Graag zouden we als Zoogdierwerkgroep Utrecht (ZOUT) de kennis over zoogdieren wat verder vergroten.
Voor dagactieve zoogdieren zoals konijn, haas en egel zijn de waarnemingen die gedaan worden door vogelaars van groot belang voor het meetnet Dagactieve Zoogdieren (DAZ). Lijkt het je interessant om daaraan bij te dragen kijk dan voor meer informatie hier.

Spannender wordt het als een (kleine) marterachtige je pad kruist, zoals een boom- of steenmarter of zelfs een hermelijn. Deze dieren hebben een verborgen leefwijze en worden slechts incidenteel waargenomen. In de cursus/lezing over (kleine) marterachtigen leren we je op welke kenmerken je moet letten. Hoe zie je het verschil tussen een boommarter of een hermelijn? Of tussen een bunzing en een wezel. Zo wordt het mogelijk om meer waarnemingen van deze zelden geziene dieren te verzamelen. We tonen ook overzichtskaartjes van de Provincie Utrecht met het (tot nu toe bekende) voorkomen van de verschillende soorten marterachtigen.

© Ellis Klijn

Boommarter

© Wim Brink

Bunzing

© Edwin Conrad

Wezel