Lezingen Phil Koken

Ganzen in Nederland is een Power Point presentatie van 2 uur (excl. pauze).

Jaarlijks overwinteren vele duizenden ganzen in ons land. Sommige ganzensoorten of -populaties zijn hiervan sterk afhankelijk. Alle ganzensoorten die in Nederland in het wild voorkomen zullen vanavond in woord, beeld en geluid aan de orde komen. De lezing bestaat uit twee delen. Na het eerste deel kunt u zelf de overwinterende ganzen in ons land herkennen. In het tweede deel worden aan de hand van meerdere voorbeelden verschillende ecologische aspecten van een aantal ganzensoorten toegelicht, waarbij soms onverwachte relaties met andere diersoorten aan de orde zullen komen.

 

Spitsbergen – dit noordelijke gebied, ooit bezocht door Willem Barentsz, staat niet alleen bekend om
de spitse bergen, maar vooral om prachtige Arctische natuur. Poolvossen en ijsberen, maar ook in dit
desolate landschap levende verschillende vogelsoorten waarvan de ivoormeeuw en koningseider
misschien wel tot de fraaiste behoren. Deze avond wordt u aan de hand van mijn fotografie
meegenomen naar het hoge noorden: zowel aan land als op zee zal u met Svalbard, waarvan
spitbergen deel uitmaakt, kennis maken. Behalve vogels en zoogdieren zullen ook landschappen en
fauna de reveu passeren, Duur 2 uur excl korte pauze.

 

Antarctica en Falklands:

Ik neem u een avond lang mee op een leunstoel-reis naar het imposante witte ijs van Antarctica en de zeker net zo indrukwekkende Falkland-eilanden. Aan de hand van beeld en verhaal zult u zien dat er volop levende natuur is in de ijzige koude, waarbij niet alleen vogels, zoals pinguins, maar ook flora en andere fauna, en landschappen de revue zullen passeren

 

Natuur van Noord Amerika:

De Verenigde Staten en Canada staan niet alleen bekend om de energieke en bruisende steden die we van de vele films en series kennen. Ze hebben ook een ongekende natuurpracht, met vele, vaak uitgestrekte, parken. Daarin leven behalve zo’n 850 vogelsoorten ook vele zoog- en andere dieren, zowel op land als in het water.
Vanavond neem ik u mee op reis door Noord-Amerika waarbij zowel vogels en land- en zeezoogdieren als de fraaie panorama’s aan bod komen van o.a. Florida, Hawaii, California, New Mexico en British Columbia.

 

Vogels in Marokko:

Marokko is een land van tegenstellingen: hitte en kou, droogte en overstromingen, laagvlakten en hooggebergten komen naast elkaar voor. Marokko is behalve een cultureel en landschappelijk boeiend land vooral ook interessant voor vogels. Niet alleen de grote variatie aan woestijnvogels, zoals diverse soorten tapuiten en leeuweriken en de renvogel, maakt Marokko interessant, ; maar natuurlijk ook de laatste grote kolonie van kaalkopibissen ter wereld. De verschillende roofvogelsoorten maken het voor vogelaars een aantrekkelijke reisbestemming.

Natuur op IJsland:

IJsland is een uitstek in Europa en bevindt zich op de overgang tussen Noord-Europa en Noord-Amerika. Alhoewel er maar een klein anatal broedvogels is, worden er van beide continenten interessante dwaalgasten waargenomen.
Behalve vogels zijn vooral de grootse en ruige landschappen ronduit spectaculair. In een avondvullende lezing geef ik u een impressie van de natuur in dit bijzondere land.