Maasvlakte – 16 september 2018

Jeroen Steenbergen schreef:

© GMD

Middelste Jager

Zondag 16 september hoopte afdeling Utrecht-stad op een Maasvlakte vol (trek)vogels, maar met een voorspelling van een matige zuidenwind waren de verwachtingen al wat lager gesteld.
Met een groep van 8 mensen stonden we om 8 uur bij de zeetrek-post om de eerste leuke soorten bij te kunnen schrijven. Niet iedereen had even veel ervaring met zeevogels kijken, waarbij het soms lastig is om in een ver over zee vliegend ding een herkenbare vogel te zien, maar bij vaker oefenen komt er toch iets van herkenning. Wij hadden geluk met drie soorten jagers: eerst een fraaie Middelste, daarna enkele verre die we onbenoemd lieten, dan een Kleine die opviel door de felle vlucht en als laatste een mooie Grote, vooral opvallend door korter en steviger postuur. Daarnaast zagen we een Jan van Gent, een Roodkeelduikers, aardig wat Zwarte Zee-eenden en veel sterns (Grote en Visdief).
Na anderhalf uur kijken besloten we verder de vlakte te gaan verkennen. Bij de blokkendam vonden we een flink aantal Tapuiten, maar de hier gemelde Kuifaalscholver liet zich niet zien. Verder was het er opvallend rustig qua vogels. We reden door naar de Stuifdijk, waar het ook moeite kostte er wat uit te trekken: enkele Zwartkoppen, Heggenmussen en nog wat zangertjes lieten zich zien, maar dat leek het dan ook wel te zijn.
We besloten terug te rijden naar het Slufterdepot, om vanaf daar eerst de Westplaat af te zoeken. We hadden gehoord dat hier afgelopen week zeker drie Visarenden waren gezien, en die zouden er wellicht nog wel zijn. Uitkijkend over de Westplaat hadden we gelijk een Visarend, en kort daarna een tweede, in beeld. Verder bevond zich een groep van zo’n honderd zeehonden op de zandplaten. Veel Wulpen op het slik, groepen Lepelaars, wat Bergeenden.
We reden door richting Vogelvallei en parkeerden de auto even in de berm: gisteren was hier een Grauwe Klauwier gezien en er liepen enkele mensen met telescopen, dat zou wel niet zomaar zijn… En inderdaad vonden we al snel een fraaie eerste winter klauwier op het prikkeldraad, naast een handvol Roodborsttapuiten.
Iets verderop was een plasje waar al wekenlang een IJseend zat. Helaas konden we daar deze vogel niet vinden, al genoten we wel van fraaie Pijlstaarten.
We besloten naar het uitkijkpunt ‘de Bonte Piet’ te lopen, een wandeling door mooi duingebied. Qua vogels leek het daar ook rustig. We hoorden wat Goudvinken en letten door gebrek aan vogels meer op planten als Ogentroost en Parnassia, naar vlinders als Hooibeestje, Bont Zandoogje, en naar libellen als Paardenbijters. Vanaf de uitkijkpunten zagen we opnieuw de Visarenden, maar nog steeds op behoorlijke afstand.
Bij het Oostvoornsemeer zochten we nog even naar een eerder gemelde Roodhalsfuut, maar ook deze bleek onvindbaar. Wel hoorden enkelen hier nog een Cetti’s zanger en zagen enkele IJsvogels.
Al met al was het een dag met leuke soorten, maar niet in de aantallen waar je op een mooie trekdag op zou hopen. We hebben het weer geprobeerd, de Maasvlakte in de nazomer, maar het blijkt toch lastig timen wanneer dit gebied vogelrijk is of niet. We zullen het vast nog ’s proberen, want ook al blijft het bij de soorten die we vandaag hadden, dan is het altijd nog een geslaagde dag.