Maasvlakte, 27 augustus 2017

Jeroen Steenbergen schreef:

© GMD

Visarend

Zondag 27 augustus was weer de aftrap van een nieuw seizoen excursies voor afdeling Utrecht-stad, en we begonnen dit seizoen met een tochtje richting Maasvlakte. Met een groep van 14 personen begonnen we met over zee kijken: er vloog een aantal Grote Sterns, er doken wat zeehonden op, en opeens was daar een Kleine Jager. Op de dijk vonden we een aantal Tapuiten en daartussen ook meerdere Paapjes. We zochten nog wat verder in het luzerneveld maar vonden weinig behalve spreeuwen en kneuen.

We reden naar het uitkijkpunt bij de Westplaat, waar we behalve flink wat steltlopers als Drieteenstrandlopers en Bontbekplevieren ook een flink aantal zeehonden zagen liggen. Toen alles de lucht in ging, bleek de bron van de paniek een overvliegende Visarend.

Inmiddels was er een melding binnengekomen van een Bonaparte’s Strandloper, een amerikaanse soort die zo af en toe in Nederland wordt gezien. Deze vogel was de afgelopen dagen aanwezig bij Goudswaard, maar was gisteren uit beeld verdwenen. Nu deze er toch weer zat, begon het te kriebelen en besloten we snel die kant op te gaan.

Vlak voor we bij de Korendijkse Slikken kwamen, ontdekten we een Zeearend in de lucht: een adulte vogel die zich al zwevend mooi liet zien.

We reden naar de plek waar de strandloper moest zitten en sloten aan bij een flink aantal daar al aanwezige vogelaars. Ondanks dat, en door het feit dat de vogel op flinke afstand zat, duurde het een tijdje voor iedereen de goede vogel in beeld had. En al helemaal voor dat enigszins bevredigend was, door de trillende lucht was het lastig details te zien, maar duidelijk was dat het een langgerekt strandlopertje was.

Naast deze soort zagen we ook een Kleine Strandloper, Bosruiters, Casarca’s en nog flink wat andere soorten.

We besloten wat in de buurt te gaan vogelen en belandden uiteindelijk bij de Beninger Slikken, waar we hoopten op daar gisteren aanwezige Reuzensterns. Helaas waren die niet meer aanwezig, maar het bleek een mooi gebied met een mooie dwarsdoorsnede steltlopers: Goudplevieren, Kemphanen, Groenpoot- en Zwarte Ruiters, Witgatten. En, heel veel dazen. Hierdoor liepen we wellicht wat sneller door het gebied dan anders, maar we zagen nog wel leuke soorten als Kleine Vuurvlinder en Oranje Luzernevlinders.

Na deze bestemming besloten we terug te rijden naar Utrecht, terugkijkend op een dag met mooie soorten.