Marker Wadden – 24-04-2022

Robin Drenth schreef:

© Frank Pierik

De Abel Tasman

Op zondag 24 april is het tijd voor de excursie naar de Marker Wadden. We ontmoeten elkaar bij de boot in Lelystad. Een mooi oud zeilschip genaamd de Abel Tasman. Eenmaal uit de haven vliegen er al snel 9 zwarte sterns en 5 regenwulpen langs de boot. Wat het, ondanks de flinke kou, een leuk begin maakt.

We komen aan op de Marker Wadden en zien een hele vlakte vol riet, water en pioniersplanten. Na een klein voorwoord van Roel was het tijd om het hoofdeiland te verkennen. Al snel worden we verwelkomd door een groepje baardmannetjes die door ons uitvoerig bekeken en gefotografeerd wordt. Er vliegt een zanglijster op, wat een bijzondere soort is voor het eiland. Heel wat baardmannetjes later komen we bij de eerste kijkhut aan. Gelegen half onder water waardoor je een bijzonder beeld op de broedende kluten,

© Djurre Broekhuis

Kluut

kok- en zwartkopmeeuwen hebt. Ook zitten er een aantal bontbek- en kleine plevieren. Even later komt er een rare steltloper aangevlogen, tot onze vreugde een steltkluut!

© Djurre Broekhuis

Steltkluut

Deze is hier de afgelopen maanden niet gezien en dus een leuke zelfontdek! Even later komt er nog een aangevlogen en staan we met zijn allen naar 2 foeragerende steltkluten te kijken, eventjes later vliegen ze weer weg om uit beeld te raken. We wandelen weer verder tussen alle plasjes en rietvelden. Bergeenden hier, slobeenden daar, ook veel witte kwikstaarten en ver weg een bruine kiekendief.

Eventjes later komen we aan bij de plek waar al een aantal weken 2 jonge flamingo’s vertoeven. Een Chileense en een Europese. De Chileense is snel gevonden en is prima door de scoop te bekijken. Een paar minuten later vind Nelson de Europese ook terug, een erg leuke soort! Langzamerhand lopen we weer terug, onderweg zien we nog een aantal gele kwikstaarten, tafeleenden, visdiefjes en ook 4 geoorde futen laten zich goed bekijken.
Als laatste klim ik nog even op uitkijktoren De Steltloper waar ik nog een mooi uitzicht over de hele eilandengroep heb. We stappen weer op de boot en bij het uitvaren horen we nog wat baardmannetjes afscheid nemen. Uiteindelijk eindigt de excursielijst op 63 soorten en is het voor iedereen een geslaagde dag! Hopelijk tot volgend jaar Marker Wadden!