Naardermeer – 15 juni 2012

Met een grote groep uit Amersfoort, mensen uit Utrecht en Zeist waren we allemaal keurig op tijd bij Stadszigt aan het Naardermeer, het nieuwe onderkomen van Natuurmonumenten. De groep van 24 personen had er zin in. Het was droog na een zeer regenachtige dag op deze vrijdagavond, de 15 juni. De boswachter verwelkomde ons en vertelde in het kort op een boeiende wijze de geschiedenis van het Naardermeer. Hij nam ons vervolgens mee in de fluisterboot voor een 2,5 uur durende vaartocht.
Dat de boswachter ook een fanatieke vogelaar was bleek al gauw: “kijk een Bruine Kiekendief” riep hij. Weliswaar ver weg maar toch. De zang van de rietvogels was al aardig op z’n eind vertelde hij maar desondanks hoorden we nog diverse Kleine karekieten, Rietgorzen, Rietzanger, Snor en Sprinkhaanzanger. Onze tocht voerde langs moerasvegetatie waarvan de boswachter ons feilloos de namen wist te vertellen van de vele soorten bloemen en planten. Onderweg werden we veelvuldig gezelschap gehouden door de Koekoek. We zagen wat Kuifeenden, Wilde eenden en Grauwe ganzen. Ook de Visdief en Zwarte stern hebben we gezien en gehoord.

na1

Bij de Aalscholverkolonie zijn we uitgestapt om deze prachtige vogels van dichtbij te zien. De jongen waren duidelijk herkenbaar aan de broedvlekken en het was een prachtig geluid in de kolonie, naast de toch ook wel overheersende geur van de stront. Het vervolg van onze tocht was er niet minder om. Alleen de omgeving al was het genieten waard. Vlak voor het einde van de boottocht werden we nog verrast door enkele Purperreigers. Ook zagen we een nest van de Purperreiger met 4 jongen. Het was inmiddels weer wat lichtjes gaan regen maar dat deerde ons niet. Het dak van de boot ging er weer op en we genoten het laatste ½ uurtje van deze prachtige avond.