Natuur in Nederland

Natuur in Nederland“Dit is een somber boek. Bovendien is het niet compleet. Althans die zinnen had ik in gedachte toen ik besloot om dit verslag te schrijven.” Zo begint het voorwoord van de auteur Frank Berendse .

Berendse is hoogleraar natuurbeheer en plantenecologie van Wageningen University. Hij neemt ons mee naar tien Nederlandse landschappen. Van Drentse hoogvenen en Utrechtse laagvenen naar Zuid-Limburgse heuvels en de stad Amersfoort.
Met een warme enthousiaste pen schrijft hij over planten, vogels, vlinders en paddenstoelen die hij tijdens zijn de wandelingen in deze landschappen tegenkwam. We krijgen inzicht in de ontstaansgeschiedenis van elk van de 10 gebieden. Bijna achteloos beschrijft hij de samenhang van natuur , geschiedenis en menselijk gebruik. Het voorkeurshabitat van moerasvogels wordt en passant onder de loep genomen. De Weeribben vergeleken met de Westbroekse Zodden. Het voorkomen van planten op de stadsmuren uitgelegd. Zijn enthousiasme werkt aanstekelijk. We willen zelf die wandelingen maken. Op zoek gaan door de duinen. Genieten van het paarse Lamsoor of zilvergrijs Zeealsem. Zelf de pracht van de uitgebreid besproken stad Amersfoort gaan (her)ontdekken. Dat kan eenvoudig omdat van iedere wandeling een beschrijving via internet te downloaden is. Een heerlijk boek om uren van te genieten. De foto’s van onder andere Ruben Smit en de mooie aquarellen van Ed Hazebroek vullen de tekst op een imposante wijze aan.
Misschien is het beter om bij een eventuele tweede druk paardenliefhebbers niet voor de schenen te schoppen en te spreken over paardenbenen. Leuk om in het dankwoord te lezen dat Jack Folkers wordt bedankt voor zijn begeleiding bij de totstandkoming van het boek.Bilthoven 08-10-2011

 

Auteur Frank Berendse
Fotografie Ruben Smit e.a.
Illustrator Ed Hazebroek
Uitgeverij KNNV Uitgeverij
ISBN 978 90 5011 376 2
Prijs € 29.95