Op zoek naar Houtsnippen en Nachtegalen

ho1Er waren mensen bij die speciaal voor de Nachtegaal en/of de Houtsnip waren gekomen. Met een groep van 15 deelnemers gingen wij vrijdagavond 11 mei 2012 vol enthousiasme op weg naar het Erkemederstrand en het Horsterwold. Er staat te veel wind werd al gezegd toen we uitstapten nadat we de auto geparkeerd hadden. Het waaide inderdaad te hard en dat is niet goed voor ons want dan zingen de Nachtegalen niet zo.

Maar we waren niet zo maar uit het veld te slaan (we waren immers net in het veld beland). Onderweg werd al een Visdief gespot en nu hoorden we in ieder geval enkele Zwartkoppen, een Zanglijster en Merels, maar we kwamen voor o.a. de Nachtegaal. De Houtsnip bewaren we voor het toetje. Daarvoor moeten we immers wachten tot dat het begint te schemeren. Naast Kleine karekieten, Zwartkoppen en Tuinfluiters (het verschil tussen de laatste 2 was goed te horen en te leren) hoorden we nog geen Nachtegaal. Maar bijna halverwege werden we dan toch beloond. Weliswaar zong hij niet zo uitbundig maar het was er wel degelijk één. Later hebben we nog enkele Nachtegalen gehoord. Onderweg hield de Koekoek ons gezelschap en kwamen we veel kleine kikkertjes en enkele reeën tegen. Ondanks de wind genoten we van een mooie avond. Toen we al een stukje op weg waren voor de terugweg dook daar ineens een mannetje Sperwer op boven de bosrand, niet veel later gevolgd en even gepest door een vrouwtje Havik die uiteindelijk toch maar door vloog.

Het werd aanmerkelijk kouder nu de zon was ondergegaan en we waren aangekomen bij de plek voor ons toetje; de Houtsnip. Menigeen was nog even aan het luisteren naar o.a. de Sprinkhaanzanger. Toen deze groep terug kwam hadden ze al enkele Houtsnippen gemist. Maar niet getreurd, er komen er zo nog wel enkele Houtsnippen over. En jawel, niet veel later konden we de geheimzinnige Houtsnip horen en zien overkomen. Er volgden nog enkele Houtsnippen zodat we tevreden naar huis konden gaan