Overdenking Hayo

Sinds enige tijd ben ik verantwoordelijk voor het regelen van de dagexcursies voor leden van de afdeling Amersfoort van de Vogelwacht. Als ik ermee bezig ben dringt zich, om reden van duurzaamheid, de vraag op of het nog langer te verantwoorden is om verre dagexcursies te organiseren. Tijdens de recente excursie in Den Treek kreeg ik complimenten van verschillende deelnemers over de kleine afstand vanaf Amersfoort. Er waren zelfs deelnemers die mij meedeelden dat zij op autotochten, om reden van duurzaamheid, niet mee willen. Ook dat zet mij aan het denken. Geen goed gevoel over lange autotochten Rond Amersfoort bestaan vele gebieden die volop ‘excursiewaardig’ zijn en waar je met de fiets heen kunt, denk aan de Stille Kern, Arkemheen, de Eempolders, Vliegbasis Soesterberg, Den Treek, enzovoorts. Allemaal locaties waar bijzondere vogelsoorten te zien zijn. Ik heb geen goed gevoel meer over lange autotochten, met name omdat je de meeste soorten vlakbij Amersfoort ook kunt zien. Mijn denken hierover verandert: in onze directe omgeving kun je werkelijk fantastische excursies organiseren. Waarom zou je ver weg gaan, voor die énkele soorten die we hier wellicht niet hebben? Ik heb gemerkt dat er binnen de afdeling Amersfoort van de Vogelwacht heel verschillend tegen dit onderwerp wordt aangekeken. Daarom heb ik tot nu toe, om het voor iedereen aantrekkelijk te houden, ook verre dagexcursies gepland. Bekentenis:
Overigens wil ik wel bekennen het heerlijk te vinden om verre excursies en vogelreizen te maken. Ik heb één keer een buitenlandse reis gemaakt; het was geweldig. En toch: het voelde niet goed en ik heb het niet weer gedaan, maar het komt écht op mij over als een offer. Ik snij ook in mijn eigen vlees als we bijvoorbeeld niet meer naar de Brouwersdam, het Lauwersmeergebied en Texel zouden gaan.
Vragen om over na te denken

  • Wij zijn een natuurclub en zouden wij in ons (reis)gedrag duurzaamheid moeten betrekken?
  • Zouden we de excursies moeten beperken, bijvoorbeeld naar maximaal 2 maal per jaar op grote afstand
  • Zou het bestuur hier beleid voor moeten formuleren of is dat onze eigen persoonlijke verantwoordelijkheid?

Ik ben benieuwd naar jullie mening over dit onderwerp en hoop dat dit stuk een bijdrage levert om het gesprek hierover op gang te brengen. Er was enige tijd geleden een spreker in Het Groene Huis, die ons er op wees dat er, in het algemeen, een gevoel van urgentie ontbreekt aangaande de opwarming van de aarde. Niemand kan er nog omheen: het klimaat verandert snel, kijk naar de natuurrampen die we bijna dagelijks aan ons voorbij zien trekken. Ik denk dat wij, natuurliefhebbers, in het klein bij onszelf kunnen beginnen. Of zouden we voortrekkers kunnen zijn? Ik hoop dat velen van jullie reageren op deze voorzet. Reacties zijn welkom via redactiekruisbek@vogelwacht-utrecht.nl