Pier IJmuiden

Zaterdagochtend 8 september even voor 07:30 zaten we op de bankjes bij het Centrum voor Natuur en Milieu Educatie al te genieten van het mooie weer. Het beloofde een warme dag te worden, zeker voor de tijd van het jaar. De excursie was eigenlijk een maand te vroeg gepland, maar toch met 10 personen hebben we een heerlijke dag gehad. Met 2 oud coördinatieleden, Nick Hoebe en Hanna Visser, gingen we op weg naar de pier van IJmuiden.  Het was dan wel meer genieten van het weer dan van de vogels maar toch……..

Voor een enkele was het net te laat om de Jan van Genten, die in een groepje van 3 langs kwamen, mooi op de plaat vast te leggen. Makkelijker was het om de Bonte strandloper vast te leggen. Je kon het Bontje tot op een paar meter benaderen. Waarschijnlijk was hij of zij net gearriveerd na een vermoeiende reis.

pij1

Jan van gent (foto: Hans van Zummeren)

pij2

Bonte strandloper (foto: Hanno Steenbergen)

Naast de Zwarte – en Grote zee-eenden konden we in ieder geval wel goed oefenen om de meeuwen uit elkaar te houden. We troffen Grote mantelmeeuwen, Kleine mantelmeeuwen, Kokmeeuwen, Zilvermeeuwen, Stormmeeuwen en een Dwergmeeuw  aan. Naast de meeuwen waren er natuurlijk ook de Sterns; Grote stern, Visdiefjes en Noordse sterns. Verder troffen we een Rosse grutto, Steenlopers en enkele Witte kwikstaarten aan. Bij het Kennemermeer, waar het erg rustig was, zagen we naast een Buizerd nog wat zangertjes zoals, Vink, Koolmees, Rietgors, Putter en een Kneu. Al met al was het met deze excursie echt nazomeren en kunnen we wachten tot het “herftsgeweld” aan vogels gaat losbarsten.

pij3

Op de Zuidpier genieten van het weer (foto: Hanno Steenbergen)