Pier van IJmuiden – 3 december 2022

Hanneke Lankhof schreef:

© Michiel Faber

Roodkeelduiker

De weersvoorspelling is spannend, na weken van westenwind met milde temperaturen zal op 3 december de wind gaan draaien naar het noordoosten waarmee koude lucht ons land binnenstroomt. Voor de pier van IJmuiden betekent dat ONO 4 met een gevoelstemperatuur van -1 gr. Het aantal deelnemers slinkt met de dag, uiteindelijk blijven er 2 over die samen met 2 leden van de coördinatiegroep op pad gaan. 

Eenmaal aangekomen op de parkeerplaats in IJmuiden inspecteren we elkaars kleding en komen tot de conclusie dat we er alle vier uitzien alsof we op expeditie naar de Noordpool gaan: de pier moet dus zeker lukken. We gaan eerst richting Marinahaven en ontdekken daar dodaars, fuut, steenloper en vrouw middelste zaagbek. Als we de pier oplopen worden we begroet door een oeverpieper, vele zullen we er nog tegenkomen. Op het strand zien we vooral zilvermeeuwen, kokmeeuwen, enkele stormmeeuwen, een paar grote mantelmeeuwen en scholeksters. Natuurlijk zijn ook de rennende drieteenstrandlopers aanwezig, die zo heerlijk meebewegen met de branding: een lust om naar te kijken. We vervolgen de pier en zien een brilduiker, een groepje eiders en een

© Michiel Faber

Eider

zeekoet buitengaats zwemmen. Ondertussen laveren we tussen alle vissershengels door, er is vandaag een competitie gaande, die erg in trek is, want om de paar meter zit er wel een visser. Af en toe werpen we een blik in de waterbakken om de oogst te bekijken. We zien er behalve wijting ook platvis in zwemmen.

We wandelen lekker met de oostenwind in de rug, er komt een grijze zeehond en een groepje roodkeelduikers in beeld. Mooi om te zien, die ietwat omhoog gerichte kop en opgewipte snavel. Onze fotograaf is druk doende om ze te platen. Gelukkig komen ze steeds dichterbij zodat we ook het gestippelde verenkleed kunnen bekijken.

© Michiel Faber

Houtsnip

Een eindje verderop staat een jonge vogelaar ons te wenken, niet voor niets, er zit een houtsnip tussen de basaltblokken! Wat een verrassing. De vogel lijkt zich niks aan te trekken van al het geratel van de fotocamera’s. Wat een vondst! We gaan weer verder want we zijn nog steeds niet bij het eindpunt van de pier. Dan wordt er een adulte ri zuid vliegende Jan-van-Gent ontdekt. Jammer dat ie zo ver weg is, want niet iedereen heeft hem gezien. Nog geen 5 min. later zien we er 1 onze kant op komen. Het blijft niet bij 1 want ineens zijn er 7 adulte en 2 juveniele genten aanwezig. We krijgen een waar schouwspel te zien van actief jagende en duikende vogels. Hoe fraai is dat? Onze fotograaf vergaapte zich ook en vergat bijna plaatjes te schieten. We genieten van deze prachtige vogels en gunnen ons een koffiebreak. Toch komt er weer vermaak, een zwemmende alk vlakbij. Nadat we de steenlopertjes brood hebben gevoerd, lijken wel huismussen, gaan we weer terug. Onderweg vliegt er een ijsvogel langs en stellen we vast dat de houtsnip er nog lekkertjes bij ligt. We struinen de kleine duintjes bij het strand af en ontdekken nog graspieper, vink en een leuke groep groenlingen met 1 putter.

Voldaan na al die mooie waarnemingen en een “pierervaring” rijker gaan we met een mooie vogellijst van 35 “piersoorten” huiswaarts.

© Michiel Faber

Jan-van-Gent ©Michiel Faber