Reactie Chris Kling

Bij deze mijn reactie op het artikel aangaande de duurzaamheid van de excursies.
Allereerst lijkt het me een goede zaak om kritisch te zijn waar je vogels gaat kijken. In de regio zijn zat leuke plekken te vinden. Tot dusver het positieve.

Omwille van de natuur niet de auto pakken is één, maar dan dit ook nog gaan opleggen aan anderen is helemaal het uiterste. Wat bereik je ermee? Men zegt het lidmaatschap op en gaat alleen met de auto op pad. Daar waar je eerst nog 4 auto’s ging voorr15 mensen, gaan er nu 4 auto’s voor 4 mensen. Winst: niets Verlies: 11 mensen die niet konden gaan.
Waarom heiliger zijn dan de paus? Partijen als natuurmonumenten en staatsbosbeheer die miljoenen euro’s aannemen om weg te kijken bij de gasboringen in de Waddenzee. Instellingen waarvan je zou verwachten dat ze het beste met de natuur voor hebben. Niet dus. En dan gaan de 4 auto’s die niet op excursie gaan het verschil maken?
Hoeveel auto’s rijden er dagelijks langs de Eempolders? Maken die 4 van de excursie het verschil? Hoeveel weegt de besparing van de uitstoot van 4 auto’s op tegen de continue uitstoot van Tata Steel bij IJmuiden?
Bedenk voordat je restricties aan de hele vereniging wilt opleggen het volgende:
Hoeveel ruwe olie wordt er verstookt voordat:
Je telescoop uit Azië hierheen is vervoerd, je verrekijker uit Azië hierheen is vervoerd
Hoeveel kinderarbeid er in je kleding zit
Hoeveel uitbuiting er heeft plaatsgevonden om de rubberzolen van je schoenen te maken.
De accu’s van elektrische fietsen groeien niet aan bomen, zijn niet milieuvriendelijk gedolven, het transport is niet milieuvriendelijk. Dus een e-bike als alternatief voor de auto is dat het hier goeds brengt en de rest van de wereld moet maar zien hoe ze ermee omgaan.
Er zitten momenteel zoveel corrupte mensen op plekken waar beslissingen worden genomen dat het m.i. ondoenlijk is om vanuit de vogelwacht het verschil te maken door minder de auto te pakken, want dat gaat het verschil niet maken.
Heb je er zelf moeite mee, ga dan niet. Of inderdaad dicht bij huis. Een excursie is ook samen zijn. Samen genieten van dezelfde passie. Niet iedereen kan op dergelijke plekken komen. Het inperken van reisbewegingen naar 2x per jaar vind ik eng. Een hele slechte keuze. Voelt aan alsof je in een lock-down wordt gestopt. Als het nut heeft, kan ik er vrede mee hebben. Maar dat heeft het absoluut niet.