Reactie Edwin ter Hennepe

Hallo Hayo,

Naar aanleiding van jouw visie op duurzaamheid in relatie tot het excursieprogramma van de Vogelwacht Utrecht kan ik niet nalaten daarop te reflecteren.
In jouw stuk heb je het over duurzaamheid en lange autotochten, dat je veel goede vogelgebieden op korte afstand van Amersfoort hebt (je schrijft vanuit/voor afdeling Amersfoort) en dat je in die gebieden bijzondere vogelsoorten kan zien. Ik denk dat je bedoeld dat je met (lange) autoreizen veel brandstof verbruikt en zorgt voor luchtverontreiniging? Je noemt dat niet expliciet. Het kan ook zijn dat je bedoeld dat een lange autotocht tijdverspilling is?
Ik ga uit van mijn verwachting dat je het gaat om de schade voor milieu. Ik maak me daar ook wel zorgen om. Ik houd er denk ik ook rekening mee door veel op de fiets te doen of met het OV. Ondanks dat ik een auto heb. Zoals je zegt zijn er verder weg van Amersfoort, voor mij Pier IJmuiden, Zeeland, Texel, Bargerveen, Onnerpolder, Lauwersmeer etcetera ook hele mooie vogelgebieden. Deels dezelfde vogels als hier in de buurt maar soms ook bijzondere andere vogels. Bovendien vind ik het ook wel eens leuk om juist andere gebieden te bezoeken dan hier de omgeving. Ik zou het dan leuk vinden om met gelijkgestemden vwb liefhebberij vogels kijken die gebieden te bezoeken, zeker ook om de auto vol te krijgen ipv er in mijn eentje naar toe te rijden. Dat doe ik niet zo vaak. Voor mij zijn verre bestemmingen bereikbaarder/duurzamer te verantwoorden als ik niet alleen ga maar samen met de Vogelwacht. Dus de auto laten staan en afzien van verre autoritten en verre vogelbestemmingen te zoeken vind ik geen issue. Ik twitch een heel enkele keer. Daar kun je ook een hele discussie over voeren. Maar ook daar geldt dat het duurzaam is om samen te reizen.
Het klopt dat het ook leuk kan zijn om gebieden in de buurt te bezoeken. Daarbij zou dan het punt zijn dat we dat gebied per fiets kunnen bereiken en daar op de fiets of wandelend door het gebied gaan. Wat mij betreft het liefst als er ook iets bijzonders in aantallen of niet alledaagse soorten zijn te verwachten. Ondersteunend positief is dat een fiets- en wandelexcursie ook goed is voor jet conditie!. Een nadeel is vaak wel dat vogels eerder verstoord worden dan wanneer je vanuit je mobiele kijkhu een gebied kan bekijken. Maar mss geldt ook nog dat het ene gebied zich goed leent voor een wandeling, een ander per fiets en een ander voor de auto.
Kortom ik ga met de Vogelwacht juist heel graag naar gebieden die iets verder weg liggen. Niet omdat de gebieden ver weg liggen maar omdat daar (ook) hele mooie en bijzondere gebieden liggen en er kans is op andere soorten dan hier in de omgeving. Duurzaam om daar met volle auto’s heen te reizen. Ik zie ook voordelen met de auto mbt kunnen afleggen van grotere afstanden binnen een gebied om vogels te spotten en je auto een goede schuilhut is. Een afwisseling met wat beweging door wandelend een deel van het gebied te verkennen is heel prettig.
Maar een excursieprogramma in afwisseling met de fiets of kortere autorit (bereikbaarheid) is mij ook prima. Een fietsexcursie is niet altijd even praktisch en veilig vind ik. Vogelaars letten niet altijd goed om de omgeving en dat is lastig als je in een groep fietst en in het verkeer met auto’s. In bijvoorbeeld Arkemheen is fietsen met een groep niet altijd ideaal. Ook niet mbt verstoring/kansen op korte afstand en irt andere weggebruikers. Dat kun je eigenlijk beter alleen of met z’n tweeën bezoeken.

Ik ben erg benieuwd naar de opbrengst van je oproep. Het blijft dan ook lastig, want wie neemt waarom de moeite om te reageren en waarom reageren mensen niet? Het is denk ik feitelijk ook zo dat jij een rol en verantwoordelijkheid binnen de afdeling Amersfoort hebt genomen om excursies te organiseren. Je zoekt daarvoor inspiratie en draagvlak mbt jouw ideeën. Het is eigenlijk aan jou om de koers te bepalen. Je merkt dan zelf of je keuzes aanslaan of niet. Jij hebt nu duidelijk gemaakt welke keuzes je wilt maken. Hoewel je volgens mij nog een stemmetje in je hoofd hebt die verder weg liggende gebieden ook wil bezoeken?

Met vriendelijke groet

Edwin ter Hennepe