Reactie Wim de Graaff

Even een reactie  op het dilemma van Hayo Nijenhuis over duurzaamheid en vogelexcursies.

Grappig is dat er al 1 reactie in de Kruisbek staat van Toon Vernooij. En eigenlijk zelfs 2, want hij had die excursie naar Antartica nooit willen missen zo blijkt uit zijn verslag.

Persoonlijk sta ik er als volgt in:
Ik ben sterk voorstander van excursies in de directe omgeving. met de fiets. Het voordeel daarvan is dat je opmerkzaam gemaakt wordt op zaken, die je vervolgens in je eentje gedurende lange tijd kan monitoren. Ik denk bij voorbeeld aan de roofvogel excursies in Beukenburg jaren geleden. Ik kijk nu nog regelmatig naar de nestlocaties of daar nog een roofvogelnest is.
Verre excursies trekken me niet. 3 uur in een auto te zitten om naar de Biesbosch te gaan  is niet aantrekkelijk. Aan de andere kant hoe kom je in de Biesbosch met OV? Lukt wel maar je bent er wel de hele dag mee bezig.
Dus daar maak ik dan wel een uitzondering voor. Bovendien ben ik geen vogelaar die lijstjes bij houdt en zo veel mogelijk vogels wil scoren.  En het nadeel van de excursies vind ik ook het onrustige: veel verplaatsingen naar een volgende hot spot. Ik kan al enorm genieten van 35 mussen die bij mij in de tuin komen om een vogelbad te nemen.
Aan de andere kant lijkt me een keer een vogelexcursie in Spanje toch wel leuk. Alleen die vliegreis. En vooral die sfeer op vliegvelden. Dan zie je pas wat niet duurzaam is.

Maar als vereniging?
Regelgeving vanuit het bestuur van de Vogelwacht op dit gebied werkt natuurlijk niet. Er blijft een enthousiaste groep leden die de verre excursies toch wil maken en ze delen die kennis weer met andere leden. En het is natuurlijk niet de bedoeling dat deze enthousiastelingen zich gaan afsplitsen.
Bovendien: de Vogelwacht subsidieert als vereniging geen excursies  met uitzondering dan van een jaarlijks uitje. En dat is prima en moet ook blijven. De enige subsidie is dat de vereniging de Kruisbek en de website beschikbaar stelt om excursies onder de aandacht te brengen.
En om nu excursie in de omgeving te promoten via subsidies? Nee dat lijkt het ook niet.

In zijn algemeenheid hoop ik dat vogelaars vanuit hun relatie met de natuur voldoende besef hebben om in te schatten wanneer ze echt de grenzen van duurzaamheid overschrijden.
Alhoewel in dezelfde Kruisbek staat het in memoriam Wim Smeets. Hij was zowel bezig met de oeverzwaluwenwand in zijn directe omgeving, maar reisde er ook flink op los over de hele wereld. Ik geloof niet dat hij een maatstaf voor duurzaamheid hanteerde voor zijn eigen reisgedrag.

Het is dus kennelijk niet gemakkelijk.