Spontane ransuilenexcursie Afdeling Amersfoort

Sander Kole schreef:
Vrijdagmorgen rond 11.00 uur. De afgelopen dagen was het©Sander Kole rennen en vliegen op het werk en heb ik in de avonden doorgewerkt. Ik besluit om mijn hoofd – met verrekijker (!) – leeg te gaan maken op de Lange Duinen bij Soest. Dan kan ik direct op de koffie bij de ransuilen die daar iedere winter in een boom zitten. Dat is echter gemakkelijker gezegd dan gedaan. De eerste uilenbomen leveren geen resultaat op maar bij de 4
de boom is het raak. Ik ontdek bovenin de grove den op ongeveer 10 meter hoogte een paar verdachte donkere vlekken. Wanneer ik onder de boom ga staan is het zeker…..ik heb de geoorde vrienden weer gevonden: in totaal 6. Vol enthousiasme drop ik wat foto’s in een app-groep met Amersfoortse vogelaars.

Van het een komt het ander en er wordt spontaan het plan voor een ransuilen-excursie geboren. Op zondagmiddag om 14.00 uur loop ik met 7 mede-vogelaars weer richting de bekende boom. Er zitten nu 9 ransuilen in de boom die zich mooi en goed laten bekijken. Wat een feest! Op grond onder de boom worden ook een paar braakballen gevonden waaruit blijkt dat onze vrienden muizen en kleine vogeltjes hebben gegeten.©Sander Kole

We besluiten om nog wat rond te kijken en lopen langs en door de rand van de Lange Duinen waar jonge dennenopslag wordt afgewisseld met berken- en eikenbomen en wat heuveltjes. Dat is leuker en spannender dan verwacht. In de verte laat een raaf zich langdurig en goed horen. Boven onze hoofden klinkt de roep van de grote bonte spechten, boomklevers en boomkruipers en in de verte vliegt een zwarte specht roepend voorbij. ©Sander KoleDan is het tijd voor de grote mezenshow. In de hoge kale bomen ontdekken we tientallen staartmezen, koolmezen, pimpelmezen, een kuifmees fraai in beeld en meerdere goudvinken. In de dennen aan de rand van de duinen wemelt het van de goudhaantjes die zich laten zien en hard zingen. In een kale boom laat een glanskop zich goed en zien en horen. In de lucht komen geregeld groepjes sijzen over.

Na een laatste groet aan de ransuilen en leuke gesprekken met hardlopers en wandelaars – die we laten meegenieten van de uilen – gaan we allemaal tevreden huiswaarts. Het was een geslaagde en leuke excursie. Wordt zeker vervolgd!