Telpost Jacobsssteeg – verslag 26-10-2017

Antoon Schortinghuis schreef:

Oktober loopt op z’n eind. We hebben van alles zien passeren. De aantallen vielen niet mee.(Waar blijven die spreeuwen toch?) Daarentegen maakt de variatie in soorten iedere telling weer spannend.
Afgelopen zaterdag plukte Eckhart een grote zaagbek uit de lucht: de eerste waarneming van deze soort in de geschiedenis van de telpost (ook op de vorige lokatie renbaan hadden we nog geen zaagbekken)
Een langs jakkerend smelleken is altijd een feest. Ook dat was zaterdag.
Gisteren hadden we weer een primeur: een heuse velduil. Majestueus flappend trok de uil grote cirkels boven de weilanden tussen de tellers en Vollenhove. Misschien is flammeus een betere omschrijving .De Latijnse naam is immers Asio Flammeus. De door Perry ontdekte uil is een serieuze kandidaat om de voorkant van het jaarverslag te mogen sieren. Maar wie weet wat we verder nog gaan meemaken?
Door een wandelaar werden we geattendeerd op een dode roofvogel die langs het pad in de struiken hing.. Marian, Perry en ik gingen op onderzoek uit en vonden het lijk: het bleek om een ransuil te aan. Ongeringd
Wat woensdag ook heel gaaf maakte was de leeuwerikentrek. Met een tegenwind van zuidwest 3 a 4 kozen ze duidelijk voor de laagvliegstrategie. Soms nog lager dan 5 meter kwamen ze in stevige groepen langs.
Kolganzen zijn nog maar mondjesmaat gepasseerd. De kramsvogels zitten eraan te komen. Ook zaterdag kunt u weer getuige zijn van deze doorlopende voorstelling. Vanaf 8:00 uur wordt er geteld. (ook bij enige nattigheid versagen wij niet. Toch?)