Verslag auto-excursie Kop van Noord Holland – afd. Utrecht-Stad.

Excursie Utrecht-stad doet toch weer Texel aan.

Zondag 24 augustus stond een bezoek aan de kop van Noord-Holland op het programma. Met een groep van 10 personen vertrokken we naar Camperduin, waar we over zee wilden kijken. Er bleek niet zo veel te vliegen: behalve grote aantallen Grote Sterns en een enkele Drieteenmeeuw was er geen sprake  van opvallende zeetrek, de wind was er ook niet goed voor.
Aangezien er gisteren een vrouwtje Koningseider was ontdekt op Texel, en geheel passend in onze traditie dat onze Noord-Holland excursies steevast ‘doorschieten’ naar Texel, besloten we de overtocht te wagen. Niet veel later stonden we bij het NIOZ-haventje op het eiland te kijken naar een groepje Eiders, waaronder de Koningseider. Wat kleiner, compacter, met een klein snaveltje met een soort knobbel, en een opvallende ‘glimlach’, toch opvallende anders dan de omliggende Eiders.
We besloten niet lang op het eiland te blijven maar door te rijden naar het Balgzand, waar we op het wad zochten naar leuke steltlopers: grote aantallen Bonte Strandlopers zaten vooral ver weg, maar we vonden ook enkele Kleine en Krombekstrandlopers.
Grauwe Franjepoten waren de volgende doelsoort: deze waren vandaag gemeld vanaf Wieringen, helaas bleken deze niet te vinden. Ook de Zwarte Ooievaars die mogelijk in de buurt rondhingen, konden we niet bijschrijven.
Besloten werd terug te rijden via Durgerdam, waar we bij de Kinseldam Reuzensterns hoopten te vinden. Daar aangekomen kregen we er gelijk enkele in de kijker en met wat beter speuren bleken er twee volwassen en drie jonge vogels tussen de Aalscholvers te staan. De jongen bedelden nog om voedsel en alle vogels waren prachtig te zien.
Aan het eind van de middag waren we weer retour in Utrecht, waar we konden terugkijken op een leuke dagje vogelen.

Jeroen Steenbergen