Het eerste Vogelwacht weekend dat ik kan bijwonen sinds ik lid ben, vindt plaats in de Dollard-streek in Groningen. Een aardig stukje rijden zo op de vrijdagmiddag na een week werk, maar met het gezelschap dat ik in Amersfoort oppik zijn we er voordat we er erg in hebben. Aangekomen bij de grote en gezellige boerderij is het vinden van een slaapplaats de eerste prioriteit. Daarna voegen we ons bij de mensen die al eerder gearriveerd zijn in de voorkamer voor een kennismaking en een borrel. Veel mensen kennen elkaar al langer maar er zijn meer nieuwkomers zoals ik. Altijd even spannend een weekend weg met een groep mensen die je amper kent. Maar de gemeenschappelijk interesse in de natuur en vogels in het bijzonder zorgt direct voor de nodige verbinding. De sfeer hing er goed bij zou Gerard Ekdom gezegd hebben.
Na de borrel dekken we de tafel en krijgen we een heerlijke vegetarische Bobotie voorgeschoteld door Josee. Met heerlijke taart als dessert nestelen we ons we na de vaat comfortabel in de achterkamer alwaar we een interessante foto-presentatie krijgen van Ko Veldkamp over het gebied waar de zaterdagochtend vroeg een excursie van hem zullen krijgen, het Dannemeer, ook wel ’t Roegwold genaamd. Bij een aantal foto’s van vogels staat een onjuiste naam tot vermaak van het publiek. Je moet ook maar durven in het hol van de leeuw…
De volgende ochtend vertrokken we op tijd richting het Dannemeer. De wandelroute liep deels over een vlonderpad dat een mooi beeld gaf van de omgeving. Begeleid door woeste luchten, waar af en toe wat druppels uitvielen, konden we bij wat eilandjes heel wat activiteit zien. Lepelaars, Grote Zilverreigers, Bruine Kiekendief, Bonte strandloper en nog meer moois. Als we weer verder lopen en bijna weer aan land komen vanaf het vlonderpad horen een paar mensen baardmannetjes. Het lukt een aantal van ons de groep te lokaliseren en wat plaatjes te schieten. We lopen nog een stuk verder op een fietspad tussen de rietkragen en vergezeld door een paar prachtige regenbogen zien we nog meer moois, waaronder goudplevieren in vlucht, een holenduif en een havik die een aanval uitvoert op iets wat hij op de grond gezien heeft en verdwijnt achter het riet.
Bij terugkomst bij het startpunt ziet Patrick nog een tapuit heel parmantig op een grote zwerfkei zitten, vol in de zon. Een prachtig en passend afscheid van dit gebied. Onderweg naar de Punt van Reide, ons tweede doel van de eerste dag maken we een stop om de innerlijke mens te verzorgen bij De Remise in Termunten. Na de kibbeling en lekkerbek gaan we weer verder. We parkeren bij het bezoekerscentrum aldaar en lopen via wat rietkragen naar de dijk. Bij de rietkragen zien we o.a. veel eenden, een watersnip en lepelaars. Aangekomen bij de Dollard worden we getrakteerd op een zee aan steltlopers en ganzen. Bonte strandlopers, bontbekplevieren, zilverplevieren, scholeksters, diverse meeuwensoorten en een spreeuwachtige wolk van goudplevieren voeren een ware show op. Een adembenemend schouwspel! Wat verderop langs de dijk zien we nog een paar
gewone zeehonden heerlijk zonnen en in het gras staan een paar reusachtige Grote Parasolzwammen die de fotografen onder ons wel kunnen bekoren. Op de terugweg naar de auto’s wordt een waterreservoir waar we eerder al langsliepen nog eens onder de loep genomen. Dit keer zien we meer fraais, waaronder 5 dodaarzen, een groenpootruiter en een zwarte ruiter. Wat een traktatie.
Een deel van de mensen gaat hierna terug naar de boerderij en een ander deel besluit nog één laatste stop te maken bij de Kiekkaaste, een bijzonder observatiepunt aan de andere kant van De Dollard, tegen de Duitse grens aan. Een redelijke wandeling door het riet, wederom via een vlonderpad, brengt ons bij deze fraaie grote vogelhut.
Hiervandaan zien we weer veel moois, waaronder veel eenden en meeuwensoorten, een groenpootruiter, bruine kiekendief, buizerd en een regenwulp (gehoord). Na een fikse regenbui is het tijd om terug naar de auto te lopen waarbij we getrakteerd worden op de ‘dikste’ regenboog van de dag. Bij de boerderij aangekomen worden de tafels al druk gedekt. Dit keer worden we door Annemiek getrakteerd op heerlijke quiches. Ze verdwijnen dan ook als sneeuw voor de zon. Niet gek na zo’n lange dag in de frisse en stevige wind en enkele regenbuien. Het dessert bestaat uit verschillende soorten heerlijk ijs en ook dat is… je raadt het al.
De volgende ochtend staat iedereen weer fris en fruitig vroeg naast zijn bed. Na het ontbijt hebben we een kleine tegenvaller. Eén van de deelnemers heeft een lekke band. Met vereende kracht is dit gelukkig snel opgelost en gaan we alsnog op weg. We gaan richting de Engie Energiecentrale in Eemshaven. Hier hopen we een bladkoning te kunnen spotten. Met een luidsprekertje is getracht de bladkoning te lokken, maar die laat zich helaas niet zien. Enige tijd nadat we aangekomen zijn blijkt echter dat Bert verkeerd is gereden en heel ergens anders is beland. Gelukkig weet hij de juiste weg te vinden, zij het met een flinke vertraging. Als hij aansluit is de groep inmiddels in tweeën gesplitst. Eén deel blijft tussen de struiken en treft o.a. baardmannetjes en een slechtvalk aan. De anderen lopen naar de dijk een stuk verderop. Zij zien o.a. rotganzen, kluten, steenlopers, kneutjes en een paarse strandloper. Ook is een zwarte roodstaart gehoord door Edwin en Jan. Toch weer een mooie verzameling. Na een uur of twee houden we het voor gezien. Een deel van de mensen neemt afscheid en reist af naar huis.
Met toch nog een flinke groep maken we nog een stop bij het Onnerpolder gemaal. Hier zien we nog veldleeuweriken, bruine kieken en appelvinken (Frank). Om het weekend gezellig af te sluiten gaan we nog even wat lekkers halen bij Paviljoen Appelbergen. Het moeizame parkeren wordt goedgemaakt door de lekkere taart. Zelfs daar gaat het vogelen door en veren mensen op bij het horen van een groene specht.
Al met al een zeer geslaagd, goed georganiseerd en gezellig weekend. Op naar volgend jaar!