Wageningse Binnenpolder – 17-09-2023

Jeroen Steenbergen schreef:

©GMD

Koereigers

Zondag 17 september wilden we met Utrecht-stad een bezoek brengen aan de Wageningse Binnenpolder. Het zou een laatste zomerse dag worden voor de herfst zich zou laten gelden. Althans, dat was wat er was voorspeld. Het bleek wat anders te lopen: met zes mensen stonden we in de stromende regen klaar bij de auto’s. Een zevende deelnemer stond te schuilen onder een viaduct verderop en een achtste had zich, natgeregend, alsnog teruggetrokken.

Toch maar die kant op dan: de voorspellingen wezen er op dat de regen minder zou gaan worden. Maar Buienradar en KNMI waren het hier niet over eens. Helaas had de laatste gelijk, zodat we op een kletsnatte parkeerplaats wachtten tot de regen wat minder werd. Toen dit zo leek te zijn, besloten we op de uitkijktoren te gaan staan. Een blik over het gebied leverde niet zo veel op, maar het gebied zelf leek prachtig. Helaas was het inmiddels weer gaan regenen, dus terug de auto in. Na weer een half uurtje leek het opnieuw droger te worden, dus besloten we een stukje te gaan lopen. Dat leverde een aantal Watersnippen in de lucht op, maar door de opnieuw steviger vallende regen besloten we toch maar weer richting auto’s te gaan. Twee deelnemers besloten het maar voor gezien te houden, en met de anderen besloten we naar de Elster Buitenwaarden te rijden. Wellicht zou het in de tussentijd droger worden. Dat bleek gelukkig het geval, al waren we flink verkild door de natte kleren.
Bij Elst was een mooi slik vlak bij de pont: hier zagen we een mooi aantal Bontbekplevieren, drie Bonte Strandlopers en een Witgat. We reden door richting Amerongen, waar we vanaf het uitkijkplatform keken naar een mooie aangroeiende groep Lepelaars. We kwamen tot 13 vogels.
Opnieuw door over de Lekdijk. Uiteindelijk belandden we in de Steenwaard bij Schalkwijk, waar al enkele dagen een groep Koereigers rondhing. Deze groep zagen we direct al vliegen vanuit de auto, het ging om 6 vogels. We liepen het gebied in om ze beter te zien, wat tot mooie beelden leidde: vogels die op de koeien zaten of er druk omheen foerageerden. Terwijl we daar stonden vloog een Visarend fraai over.
Hiermee kwam het toch nog aardig goed vandaag en besloten we het er maar bij te laten.