Zouweboezem – 27-05-2023

Hanneke Lankhof schreef:

© Janny Vermolen

Grauwe Vliegenvanger

Het belooft een mooie zonnige dag te worden met temperatuur oplopend naar 22 gr. Als we om 7 uur met 9 deelnemers in 2 auto’s vertrekken is het nog frisjes. Wigle is er ook bij, na zijn ongelukkige valpartij in maart is hij vandaag voor het eerst weer mee met onze afdelingsexcursie. Bij aankomst op de Boezemweg zijn we niet de enigen, gelukkig is er nog voldoende plek voor de auto’s. Bij het uitstappen worden we verwelkomd door een jongetje dat ons meteen al de plek van een broedende ooievaar aanwijst. Op een hek wordt een grauwe vliegenvanger ontdekt. We kunnen hem allemaal mooi waarnemen. Even een insectje happen en weer terug naar z’n plekje zoals grauwe vliegenvangers dat doen. Ondertussen zien we in het ruige landje ook rietzanger, kleine karekiet, rietgors, putter, kneu en vliegt de eerste purperreiger over.

© Janny Vermolen

Purperreiger

Er zullen er nog vele volgen. Dan gaan we op weg naar het vlondertje waar we hopen op de witvleugelstern. Er staan vele fotografen, die hem al geplaat hebben. De witvleugelstern wordt ons gewezen in de uiterste rechterhoek van de plas op een zwarte sternvlotje. Af en toe licht hij z’n vleugel en zie je het wit. Het is sowieso een drukte van belang bij deze plas met al die zwarte sterns die af en aan vliegen naar hun vlotjes.
We gaan verder naar het kijkscherm, er staat amper water maar toch ontdekken we nog kleine plevieren, tureluur en een mooie blauwborst vlak achter het scherm. Als we uitgekeken zijn, lopen we terug naar de weg. Vanaf het bankje horen we een bosrietzanger.

© Janny Vermolen

Bosrietzanger

We zijn onder de indruk van zijn zangrepertoire. Onderaan het dijkje in een wilg, laat hij zich prachtig zien. De fotografen zijn volop in actie voor het mooiste plaatje. We lopen de weg af naar het kanaal waar een kijkscherm staat met picknicktafels in de schaduw (het is ondertussen best warm geworden). Hier genieten we van de karakteristieke broedvogels van de Zouwe Boezem zoals snor, cetti’s zanger en bruine kiekendief.
Als we weer op de parkeerplaats zijn, besluiten we een kijkje te nemen op de Zouwedijk een paar km verderop. Er is daar een uitkijkplaats, vanwaar je uitzicht hebt over de rietvelden en het kanaal met de molen. Al gauw zien we 3 koekoeken voorbij vliegen, waarvan 1 in roodbruine fase is. Ook de witvleugelstern zien we langs vliegen. We krijgen hem nu veel mooier in beeld dan eerder die ochtend zittend op het vlotje tussen de zwarte sterns.
Na deze toegift zijn we voldaan en besluiten huiswaarts te gaan. Het is een mooie maar ook warme ochtend geworden, met 74 vogelsoorten een zeer succesvolle excursie.

Soortenlijst: