Zouweboezem, 28 juni 2022  

Het was een mooie zomeravond na een aantal dagen met regen.

Met ongeveer twintig mensen was dit een hele mooie opkomst. Helaas had onze gids Wilco zich moeten afmelden als excursieleider. Daarentegen nam Peter Peek zijn rol goed waar. Waarvoor dank Peter.

Stilstaan, luisteren en kijken was het devies. Met de zon in ons gezicht en het broedseizoen voorbij vroeg het om de juiste skills. Dan valt het ineens op dat een putter roept. Vanuit een appelboom. Dat er een rietzanger zingt en een grauwe vliegenvanger op een paaltje zit. Het was leuk om te zien hoe de deelnemers elkaar hielpen bij het waarnemen. Die laagdrempeligheid sierde ook deze groep en wordt ook gewaardeerd en gestimuleerd.

Bij de sternenvlotjes was het contrast met twee weken ervoor groot. Toen zaten er nog veel jonge zwarte sterns op nestjes of waterplanten. Nu niet meer. De witvleugelstern liet zich nu meerdere keren van dichtbij bekijken. Waanzinnig! oor de witvleugelstern zelf was het niet echt bijzonder. Die ziet dagelijks witvleugelsterns van heel dichtbij. Maar dat terzijde.

Was ook nog schattig om de jonge roodborsttapuiten te zien. Ze kregen les in Nederlands. ‘Hek’, ‘gras’, ‘Bruine kiekendief’, ‘krekel’. Op de valreep liet de spotvogel zich nog even zien. Zat voor geen meter stil en was maar moeilijk in de kijker te krijgen. Gelukkig hadden we veel paar ogen en lukte het ons om het beeste op naam te brengen.

Met z’n allen hebben we in totaal 45 soorten waargenomen zo op het einde van juni. Gemiddeld twee per persoon. Al met al een hele geslaagde excursie. Het was niet alleen leerzaam maar ook gezellig. Op naar een volgende excursie.

Chris Kling

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Witvleugelstern / foto: Peter Peek