Zuid-Hollandse Delta – 19-02-2023

Jeroen Steenbergen schreef:

©GMD

Middelste Zaagbek

Zondag 19 februari bracht Utrecht-stad een bezoek aan de Zuid-Hollandse delta. Al vroeg vertrokken we met een groep van 10 personen vanuit een nog nat Utrecht. Onderweg viel er wat regen, maar we reden de kant van de opklaringen op. Rond 8 uur begonnen we langs de Brouwersdam te zoeken naar de eerste vogels. De enorme groepen eenden zaten helaas ver op zee, maar wel ontdekten er wel soorten als Zwarte Zee-eend, Brilduiker, Middelste Zaagbekken en Eiders tussen. Gelukkig zaten er enkele Middelste Zaagbekken mooi dichtbij.
We reden verder langs de dam en stopten op verschillende plaatsen. Dit leverde onder andere een mooie groep van zo’n 40 Paarse Strandlopers op. Ook enkele Bontbekplevieren, een Roodkeelduiker en een Kuifduiker werden bijgeschreven. Andere jaren zagen we er hier meer van, maar kennelijk zaten ze nu elders.
We reden naar de binnenkant van de dam en keken daar over het binnenwater. Een flink aantal Dodaarsjes viel op, de verwachte Geoorde Futen waren niet te vinden. We ontdekten een invallende duiker, die na beter bekijken een winterkleed Parelduiker was. Ook zagen we hier nog een Roodkeelduiker en een fraaie IJsvogel.
We besloten door te rijden naar de Prunjepolder bij Zierikzee. Hier zagen we grote aantallen steltlopers en ganzen: veel Wulpen en Brandganzen, maar ook Toendrarietganzen en een enkele Kleine Rietgans. Op het water enkele Nonnetjes, op de platen wat Zwartkopmeeuwen, enkele Lepelaars, de eerste Grutto en een aantal Kleine Zilverreigers waren hier leuke vondsten. We reden door naar de Herenkeet voor koffie en appeltaart en hoorden daar dat vlakbij een Roodhalsgans gevonden was. Na de koffie reden we hier snel naar toe en na wat zoeken vonden we hier deze vogel in een grote groep Brand- en Rotganzen. Helaas vloog de hele groep vrijwel direct na het vinden op, zodat maar een deel van de groep de vogel had gezien.
In de omgeving van Renesse overwintert een Grijze Wouw: een erg tot de verbeelding sprekende roofvogel, maar ook één die zich soms moeilijk laat vinden. Er was een melding vanochtend dus we besloten die eerst maar te proberen. De plek was snel gevonden, maar de vogel niet. Wel vloog een fraaie vrouw Blauwe Kiekendief langs. We kwamen langs een flinke groep vogelaars en meenden dat die de wouw hadden gevonden, maar helaas, zij stonden er ook op te wachten.
We besloten langzaam terug te rijden en de omgeving af te zoeken op de wouw, maar ondertussen ook weer richting Prunjepolder te rijden. De wouw werd niet gevonden, en in de polder vonden we nu soorten als Kluut, Kemphaan en Zwarte Ruiter. Een groep Goudplevieren vloog over en we vonden een enorme groep Zilverplevieren, met daartussen Rosse Grutto’s, Bonte Strandlopers en Kanoeten.
Aangezien niet iedereen de Roodhalsgans had gezien, ondernamen we een tweede poging deze te vinden. Deze keer was de vogel snel te vinden en kon iedereen m mooi bekijken. We reden door naar Zonnemaire voor een fraaie groep van 23 Wilde Zwanen, ook niet alledaags!
Wat nu nog? Het idee was enkele Dwergganzen die bij Ouddorp zaten als afsluiter te bezoeken, maar ook een Zwarte Rotgans bij Burgh-Haamstede was een optie. Maar toen werd de wouw weer gemeld en zetten we direct koers naar Renesse.
We konden de plek waar de vogel zou moeten zitten goed zien, maar we konden er niet dichtbij komen. We besloten naar het Slot Moermond te rijden, waar de vogel de afgelopen dagen vaker was gezien. Dit bleek de goede keus: direct bij aankomst hadden we de vogel ver maar fraai in beeld. De vogel zat zo’n 10 minuten in een boom en vloog toen weg, ook dat was mooi om te zien.
Vooruit, toch nog een afsluiter dan: de Dwergganzen bij Ouddorp. De groep waarin ze zouden moeten zitten was snel gevonden, en ook de drie Dwergjes hadden we er snel uitgepikt. Erg fraai te zien met de gele oogring, de hoog oplopende kol en de korte dikke nekken.
Na al deze mooie waarnemingen vonden we het welletjes en maakten we een einde aan deze heerlijke excursie.